روانشناسی یک حیطه علمی گسترده بوده که اهمیت آن در زندگی سبب شده امروزه شاهد وجود شاخه‌های مختلفی از این علم پر کاربرد باشیم. هر یک از شاخه‌های روانشناسی بر روی یکی از ابعاد زندگی افراد تمرکز داشته و با هدف کمک به بهبود کیفیت زندگی فعالیت می‌کنند. یکی از تخصصی‌ترین شاخه‌های روانشناسی مشاوره کودک و نوجوان هست که هدف اصلی آن کمک به کودکان ونوجوانانی که رفتارهای نابهنجار دارند و یا افرادی که نیاز به بهبود و اصلاح رفتار دارند. از طرفی دیگر برای تربیت کودک سالم آموزش‌های لازم را به والدین می‌دهد. مراکز زیادی از جمله کلینیک روانشناسی دکتر نازنین نورشاهی آماده خدمات‌رسانی در زمینه مشاوره حضوری و مشاوره آنلاین کودک و نوجوان هستند. با ما همراه باشید تا با فعالیت‌های این مرکز در زمینه مشاوره کودک بیشتر آشنا شوید.

مشاوره کودک و نوجوان:

افراد به دلایل مختلفی همراه با کودکان خود به کلینیک روانشناسی کودک و نوجوان مراجعه می‌کنند. در بسیاری از مراجعه‌ها، هدف اصلی کمک به کودک برای کسب توانایی کنترل هیجانات است تا کودک بتواند تکانه‌های روانی خود را به روش صحیح ابراز کند. کلینیک روانشناسی کودک و نوجوان ساز و کار خاص خود را داشته و علاوه بر کودک لازم است تا والدین هم آموزش‌های لازم را ببینند.

( اگر در رابطه با موضوع ازدواج هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره ازدواج مراجعه کنید. )

برای تربیت کودکان و نوجوانان باید والدین آگاه شوند و از روش‌های تربیتی صحیح استفاده کنند. والدین باید با اختلالات و مشکلات روانی فرزندان خود آشنا بشوند تا بتوانند به سازگاری با آن‌ها برسند. همراهی والدین و روانشناس کودکان در نهایت منجر به درمان و افزایش سازگاری کودک می‌شود.

دکتر روانشناس کودک و نوجوان:

همانگونه که انتخاب یک پزشک متخصص برای درمان بیماری‌های جسمی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است برای درمان مشکلات روانی و رفتاری هم لازم است تا دکتر روانشناس کودک و نوجوان را انتخاب کنید که تخصص و مهارت کافی در این زمینه را داشته باشد. در تعریف روانشناس کودک باید گفت: روانشناس کودک، شخصی است که به صورت تخصصی در زمینه روانشناسی کودکان تحصیل کرده و با توجه به عوامل مختلف از جمله میزان رشد کودک از دوران جنینی تا نوجوانی به بررسی رشد اجتماعی، ذهنی و عاطفی کودک می‌پردازد. هدف از اینکار هم پی بردن به علت بروز نابهجاری در کودکان است. حیطه فعالیت دکتر روانشناس کودک و نوجوان از دوران نوزادی تا دوران نوجوانی است و هدف اصلی آن هم تشخیص و پیشگیری از بروز مشکلات اجتماعی، عاطفی، شناختی و رشدی می‌باشد.

دوران کودکی را می‌توان یکی از مهم‌ترین دوران رشدی دانست که تجربه‌های روانی این دوران تأثیر مستقیمی در بزرگسالی شخص دارند. جالب است بدانید ریشه بسیاری از اختلالات روانی بزرگسالان، ریشه در کودکی آن‌ها دارد و این نکته به درستی نشان‌دهنده اهمیت مشاوره کودک و نوجوان است. بهترین دکتر روانشناس کودک در یک مرکز مشاوره کودک و نوجوان روانشناسی است که ویژگی‌های زیر را دارا باشد.

ویژگی دکتر روانشناس کودک و نوجوان:

روانشناس کودک باید قدرت تحلیل بالایی داشته باشد تا بتواند بر اساس مشاهدات رفتاری کودک داده‌هایی را دریافت کرده و آن‌ها را تجربه و تحلیل کند. این تحلیل می‌تواند سرنخی برای تشخیص وجود یا عدم وجود اختلال روانی باشد. به منظور کسب داده‌های بیشتر این شخص باید مهارت‌های لازم برای برقراری یک ارتباط مؤثر با کودک را داشته باشد. روانشناس خوب باید نشانه‌های غیر کلامی کودک را هم زیر نظر گرفته تا با کمک آن‌ها بهتر تشخیص دهد.

بعد از تشخیص اختلال کودک روانشناس برای درمان آن روش‌های زیادی پیش رو دارد! روانشناس مجرب شخصی است که دارای قدرت حل مسأله باشد و با توجه به علائم کودک بتواند بهترین ومؤثرترین روش درمان را انتخاب کند. به این منظور داشتن مهارت تحقیق و مطالعه الزامی است. روانشناس کودک باید همواره تحقیق کند و نسبت به جدیدترین روش‌های درمانی استفاده شده برای کودکان آگاهی داشته باشد. انتخاب روش مناسب تا حد بسیار زیادی به شرایط روحی کودک یا نوجوان مورد نظر بستگی دارد.

کار کردن در زمینه اختلالات کودکان و همچنین فعالیت به عنوان روانشناس کودک در یک مرکز مشاوره کودک و نوجوان نیاز به صبر و حوصله بالایی دارد به همین دلیل شخصی در این زمینه موفق خواهد بود که اشتیاق داشته باشد. مطمئنن برای کودکان رابطه برقرار کردن با یک روانشناس مهربان و صبور یک تجربه لذت بخش خواهد بود.

یکی از خصوصیات بارز افراد در دوران کودکی و نوجوانی داشتن رفتار‌های ضد و نقیض هست. به همین دلیل روانشناس لازم است تا آگاهی کامل در مورد علم روانشناسی و رفتار‌شناسی کودک داشته و با توجه به هر موقعیت بتواند رفتار صحیحی انجام دهد. برخی از کودکان تمایل زیادی به همکاری کردن با روانشناس ندارند و بهتر است روانشناس تا جلب توجه کودک به جلسات مشاوره صبر و بردباری پیشه کند.

( اگر در رابطه با موضوع مشاوره فردی هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره فردی مراجعه کنید. )

تکنیک‌های روانشناس کودک و نوجوان:

در مورد تکنیک‌های درمانی مورد استفاده برای کودکان نظریه‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به توضیح در مورد برخی از این نظریه‌ها می‌پردازیم.

روان درمانی پویشی:

طبق این نظریه تمامی رفتار افراد از جمله کودکان ریشه در ضمیر ناخوادگاه آن‌ها دارد. به این منظور لازم است تا درمانگر رابطه بین ناخوداگاه و رفتار کودک را بررسی کرده و با آموزش الگو‌های رفتاری و فکری مناسب به کودک یاد بدهد در موقعیت‌های ناراحت‌کننده رفتار مناسبی داشته باشد.

رفتار درمانی:

یکی دیگر از نظریه‌های روانشناسی که معتقد است تمامی رفتار‌های انسان‌ها آموختنی و در نتیجه قابل تغییر هستند. رفتار درمانگر کودک با تشویق رفتار‌های مطلوب سعی در تقویت آن‌ها دارد.

درمان شناختی:

یکی دیگر از روش‌های درمانی مورد استفاده در مرکز مشاوره کودک و نوجوان، تکنیک درمان شناختی هست. در این رویکرد باور بر این بوده که عامل تحریف افکار رویداد‌های مختلف هستند و در نتیجه این انحراف رفتار‌های نابهنجار از کودک سر می‌زند! درمانگر شناختی سعی دارد تا به کودک کمک کند رفتار و افکار نابهنجار خود را دیده و آن‌ها را رفع کند.

درمان انسان‌گرایانه:

از این درمان تحت عنوان درمان شخص محور هم یاد شده و روانشناس کودک نقش حمایتی را ایفا می‌کند. نقش حمایتی به این معنا است که روانشناس یک محیط ایمن برای پردازش تجربیات کودک فراهم می‌کند.  روانشناس کودک و نوجوان با توجه به سمپتوم و نشانه‌های کودک این درمان‌ها را مورد استفاده قرار می‌دهد. لازم به ذکر است که رویکردها باید در کودکان در حین بازی و بازدرمانی صورت پذیرد.

مشاوره آنلاین کودک و نوجوان:

آگاهی از اهمیت مشاوره برای کودکان و نوجوانان سبب می‌شود تا افراد زیادی به فکر مراجعه به کلینیک روانشناسی بیفتند. خبر خوب اینکه برای استفاده از خدمات روانشناسی کودک حتماً نیاز به مراجعه حضوری شما به مراکز مشاوره نیست. شما می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین کودک و نوجوان یا خدمات مشاوره تلفنی کودک و نوجوان و همچنین مشاوره خانواده که در کلینیک دکتر نورشاهی برای شما عزیزان در نظر گرفته شده است استفاده کنید. در طی مشاوره آنلاین کودک و نوجوان می‌توانید از تمامی خدمات مشاوره‌ای مرکز با همان کیفیت بهره‌مند شوید.

( اگر در رابطه با موضوع خانواده و هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره خانواده مراجعه کنید. )

به عنوان سخن پایانی باید گفت برای تربیت کودکان موفق لازم است تا اطلاعات کافی در مورد روش‌های صحیح تربیتی کسب کنید. از طرفی دیگر دوران کودکی یکی از مهم‌ترین دوران زندگی هر شخص است و هر یک از علائم روانی این دوره می‌تواند زنگ خطری برای بروز اختلالات روانی در بزرگسالی باشد. بهتر است با مشاهده رفتار‌های نابهنجار از خدمات مشاوره تلفنی کودک و نوجوان استفاده کنید.

سوالات متداول مشاوره کودک و نوجوان

چطور حسادت بین فرزندان را رفع کنیم؟

بخشی از حسادت ها بین فرزندان شما طبیعی است . همواره بین فرزندان این موضوع مشاهده شده است . اما گاهی اوقات این حسادت با یک خشم درونی شده می تواند همراه شود که به مرور زمان برای  هرکدام از فرزندان شما می تواند آسیب زا باشد . برای همین به شما موارد زیر را توصیه می کنیم که می تواند راهکار سهل الوصولی باشد .

تکنیک های از بین بردن حسادت بین فرزندان را بکار گیرید.  تحریک نکردن فرزند بزرگتر گام بعدی است .عدالت رفتاری را بین فرزندان خود برقرار کنید.  بین تربیت فرزندان فرق نگذارید . والدین باید سعی کنند تا از ابتدا به کمک روش‌های تربیتی صحیح تمام فرزندان خود را با اصول واحد تربیت کنند. مقایسه کردن بچه‌های کوچک با یکدیگر گاهی اوقات آتش حسادتی را بین آنها شعله‌ور می‌کند که با هیچ چیزی قابل خاموش شدن نیست. مقایسه کردن، زمینه حسادت فرزند بزرگتر را بر می‌انگیزد. پس آن را  شعله ور نکنید .

چکار کنیم تا کودکان کارهایشان را خودشان انجام دهند؟

الگوی رفتاری اعضا خانواده در نحوه شکل گیری عادات رفتاری هر یک از مانقش دارد موضوعی که باعث تغییر رفتاری فرزند دوم شما شده است. برای حل این مساله شما باید مسئولیت پذیری و تکنیک های آن را متناسب با سن فرزندان خود از همان ابتدا انجام می دادید. با توجه به این که به سن فرزندان خود اشاره نکرده اید باید به این نکته توجه کنید که ‌برای ایجاد مسولیت پذیری در فرزندان متناسب با سن آنها باید مشارکت در امور منزل را مورد توجه قرار دهیم .متناسب با سن کودکان مسئولیت هایی را به آنها بدهید.

با استرس کودکان چه کنیم؟

استرس موضوعی است که به دلیل یک عامل بیرونی در فرزند شما ایجاد شده است و باید به دنبال علت اصلی آن باشید که در ادامه به آن اشاره نموده ایم و کافی است شما یک بار موارد ذکر شده را مرور نمایید استرس فرزند شما می‌تواند علل بیرونی داشته باشد. الف)مشکلاتی در مدرسه، تغییر و یا اتفاقی خاص در خانواده، تماشای تلویزیون و برنامه‌های نامناسب، درگیری با دوستان و… می‌توانند از جمله عواملی باشند که باعث ایجاد استرس در کودکان می شوند.ب)تغییرات بزرگ در خانواده مانند: طلاق، مرگ یکی از اعضای خانواده، مهاجرت و یا اضافه شدن خواهر یا برادر جدید می توانند احساس امنیت فرزند شما را متزلزل کنند و منجر به سردرگمی و اضطراب او شوند. ج) مشاهده اخبار فاجعه‌بار در تلویزیون: دیدن یا شنیدن عناوین خبری، تصاویر بلایای طبیعی، جنگ و خشونت می‌تواند برای کودکان ناراحت کننده باشد. د) فیلم‌ها یا کتاب‌های ترسناک:داستان‌های خیالی از دیگر عوامل پریشانی و اضطراب در کودکان هستند.

5/5 - (3 امتیاز)

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *