خدمات روانشناسی اشکال مختلفی دارد که از جمله این اشکال مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج می باشد. اما هدف اصلی از مشاوره خانواده بهبود و افزایش کیفیت روابط بین اعضای خانواده می‌باشد. خانواده کانون مرکزی جامعه محسوب می‌شود و نحوه تعامل افراد در جامعه تا حد زیادی به محیط خانوادگی آن‌ها بستگی دارد.

وجود تنش و اضطراب در محیط خانواده تأثیرات مخرب مستقیمی بر روان افراد خانواده بر جای می‌گذارد. از بین بردن تنش‌های موجود در بین اعضا کار مشاوره خانوادگی است. به منظور دریافت مشاوره خانواده باید به کلینیک‌های روانشناسی مراجعه کنید که مشاوره خانواده داشته باشد. یکی از بهترین کلینیک‌های فعال در این زمینه کلینیک دکتر نورشاهی است. با ما همراه باشید تا با خدمات مشاوره خانوادگی این مرکز بیشتر آشنا شوید.

اهمیت مشاوره خانواده:

مشاوره خانوادگی یکی از شاخه‌های نوین و تخصصی علم روانشناسی است که به مطالعه روابط بین فردی اعضای خانواده می‌پردازد. در این شاخه روانشناسی به نقش هر یک از اعضای خانواده در محیط خانه توجه بیشتری می‌شود. برای تأثیر‌گذاری بیشتر جلسات مشاوره خانواده تمامی اعضای باید در این جلسات شرکت کنند، در بخشی از فرایند مشاوره جلساتی بنابر نظر مشاور خانواده با حضور اعضا خانواده در یک یا چند جلسه درمانی صورت می گیرد.

( اگر در رابطه با موضوع ازدواج هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره قبل از ازدواج مراجعه کنید. )

لازم به ذکر است ابتدا جلسات به صورت انفرادی و سپس با حضور اعضا خانواده صورت می گیرد و لازم است تا دکتر مشاور خانواده با هر یک از اعضای خانواده به تنهایی صحبت داشته باشد. این جلسات با هدف سلامت و خوشبختی تمامی اعضای خانواده انجام می‌شود و مشاور تا زمان حصول نتیجه از خانواده حمایت می‌کند. به طور کلی بهتر است خانواده‌ها از مشاوره کمک بگیرند اما در برخی موارد کمک گرفتن از مشاوره خانواده ضرورت پیدا می‌کند که در ادامه توضیح داده خواهد شد.

ضرورت کمک گرفتن از مشاوره خانواده:

تربیت فرزندان و تبدیل خانه به یک محیط امن برای فرزندان نیاز به آگاهی و دانش زیاد دارد. در بیشتر موارد این مسئولیت بر عهده والدین قرار گرفته و کوتاهی در این مورد ممکن است آسیب‌های روانی برای کودکان و نوجوانان به همراه داشته باشد. اگر فرزندان خانواده با مشکلاتی نظیر سوء مصرف مواد مخدر یا اختلالات روانی روبرو شوند نحوه برخورد والدین از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد. در چنین شرایطی برخورد اشتباه والدین ممکن است سبب بدتر شدن اوضاع شود! بنابراین این مورد یکی از ضرورت‌های مراجعه به مرکز مشاوره خانواده است تا تمام اعضای خانواده در برابر مشکل ایجاد شده رفتار مناسبی داشته باشند و با همکاری هم بتوانند آن را حل کنند.

بروز یک حادثه ناگوار برای یکی از اعضای خانواده نظیر زندان رفتن یکی از اعضا هم ممکن است بر روی روابط بین فردی در خانواده تأثیرات منفی داشته باشد که برای جلوگیری از بدتر شدن اوضاع و بیشتر شدن تنش بین اعضا بهتر است به مشاوره خانواده مراجع کنید. از دیگر حوادثی که سبب ضرورت مراجعه به مرکز مشاوره خانواده می‌شود می‌توان به این موارد اشاره کرد: فوت ناگهانی یکی از اعضا، نقل مکان به شهری جدید، تولد فرزند جدید، فرزند خواندگی و…

در خصوص مواردی که ضرورت مراجعه به روانشناس خانواده محسوب می‌شوند لازم به توضیح است که این موارد در صورتی ضرورت مراجعه به مشاور هستند که بر روی روابط بین فردی اعضای خانواده تأثیرات منفی داشته و سبب ایجاد تنش و اضطراب شوند.

( اگر در رابطه با موضوع ازدواج هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره ازدواج مراجعه کنید. )

روش‌های مشاوره خانواده:

مشاوره خانواده شخصی است که تحصیلات دانشگاهی در رشته مرتبط را گذرانده و تجربه و مهارت لازم در این زمینه را داشته باشد. به چنین شخصی درمانگر خانواده هم گفته می‌شود. درمانگر با توجه به نوع تنش ایجاد شده بین اعضای خانواده و مشکل ایجاد شده از روش‌های خاصی برای کمک به اعضای خانواده استفاده می‌کند که در این قسمت به توضیح بیشتر در خصوص چند مورد از روش‌های مشاوره خانواده می‌پردازیم.

روش مشاوره خانواده بوئن:

درمانگر این روش را بیشتر در مواردی استفاده می‌کند که تنش ایجاد شده بین دو نفر از اعضای خانواده باشد و اعضای خانواده مورد نظر تمایل زیادی برای مراجعه به کلینیک مشاوره نداشته باشند. این تکنیک درمانی دو هسته اصلی دارد. اولی استراتژی مثلثی و دیگری استراتژی تمایز.در استراتژی مثلثی روانشناس از شخص سوم برای حل مشکلات ایجاد شده بین دو نفر از اعضای خانواده استفاده می‌کند.

( اگر در رابطه با موضوع کودک و نوجوان هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره کودک و نوجوان مراجعه کنید. )

به عنوان مثال اگر مشکل ایجاد شده بین فرزندان باشد روان درمانگر می‌تواند از مادر به عنوان نفر سوم برای حل مشکلات ایجاد شده استفاده کند. در استراتژی تمایز هم روانشناس خانواده با استفاده از روش‌های غیر مستقیم مثل نامه نوشتن به نوعی نقش واسطه‌گری را بر عهده گرفته و تلاش وی برای رفع مشکلات ایجاد شده بین اعضای خانواده است. در خصوص علت نام‌گذاری این روش هم باید گفت روش مشاوره خانواده بوون یان به افتخار روانپزشک آمریکایی موری بوون که ابداع‌کننده این روش است به این نام، نامگذاری شد.

روش مشاوره خانواده ساختارمند:

در این روش مشاور خانواده خانم یا آقا تأکید زیادی برای تنظیم صحیح نقش هر یک از اعضای خانواده دارد و هدف آن هم از بین بردن تعارضات بین اعضای خانواده است. روانشناسانی که از این روش استفاده می‌کنند، معتقدند که مهم‌ترین عامل بروز مشکل در خانواده‌ها، این است که هر یک از اعضا به وظایفی که نقش آن‌ها در خانواده ایجاد می‌کند، عمل نمی‌کنند. به عنوان مثال پدر وظایف خود را به درستی انجام نمی‌دهد و این موضوع در بین روابط اعضای خانواده خلل ایجاد می‌کند. مشاوره خانواده در این روش با متعادل کردن نقش اعضا و یاداوری وظایف هر شخص سبب ترمیم روابط و ایجاد روابط عمیق و مستحکم بین اعضای خانواده می‌شود.

روش مشاوره خانواده سیستماتیک:

در این نوع مشاوره، مشاور یا روانشناس تکنیک‌های لازم برای تأثیر‌گذاری بر روی رفتار اعضای خانواده را انجام می‌دهند. در ارتباطات شخصی هر فرد دخالتی ندارد اما این دخالت به صورت ناخواسته اتفاق می‌افتد. در مشاوره خانواده سیستماتیک مشاور رویکرد‌های خنثی را در نظر می‌گیرد و بر روی آموزش رفتار‌های صحیح به اعضای خانواده تمرکز دارد. به بیانی بهتر در این روش هیچ یک از اعضای خانواده دخالت در روابط بین فردی اعضای خانواده را تشخیص نمی‌دهند اما درمانگر به صورت ناخوادگاه بر روی آن‌ها تأثیر گذاشته و سبب بهبود روابط بین فردی می‌شود.

( اگر در رابطه با موضوع مشاوره فردی هم نیاز به اطلاعات دارید می توانید به صفحه مشاوره فردی مراجعه کنید. )

روش مشاوره خانواده استراتژیک:

این روش خانواده درمانی بیشتر در مورد خانواده‌هایی به کار می‌رود که تمایل دارند در کمترین زمان ممکن به نتیجه برسند. رسیدن به نتیجه مثبت و مورد انتظار اعضا هم رابطه مستقیمی با مهارت و تجربه مشاوره خانواده خانم و آقا دارد. در این روش مشاوره ابتدا عامل اصلی بروز مشکل را تشخیص داده و سپس استراتژیک‌های لازم برای حل مشکل فرد ایجاد‌کننده تنش به صورت آنی ارائه می‌شود. مشاوره خانواه استراتژیک به صورت بنیادی مشکلات خانواده را حل می‌کند و برای این هدف از تکنیک امید بخشی به اعضا کمک می‌گیرد.

مزایای مشاوره خانواده:

پیشرفت تکنولوژی سبب شده تا افرادی که امکان مراجعه حضوری به کلینیک روانشناسی را ندارند بتوانند از خدمات مشاوره خانواده آنلاین بهره‌مند شوند. یکی از مهم‌ترین مزایای مشاوره خانوادگی بهبود روابط بین اعضای خانواده است. به طور معمول مشکلات ایجاد شده در خانواده تأثیرات مخربی داشته و در وهله اول سبب فاصله گرفتن اعضا از یکدیگر و قطع روابط دوستانه بین آن‌ها می‌شود. یک مشاوره خانواده آقا یا خانم خوب و با تجربه می‌تواند به بهبود روابط بین فردی کمک کرده و ارتباطات بین اعضای خانواده را ارتقا دهد.

در برخی موارد دعوا‌های کودکانه بین فرزندان ممکن است در نهایت منجر به آسیب دیدن روابط بین فردی در خانواده شود. در چنین شرایطی والدین باید رفتار صحیحی داشته باشند تا روابط از بین رفته بین فرزندان دوباره ترمیم شود. برای آموزش والدین هم مشاوره یک انتخاب بسیار مناسب است.

از دیگر مزایای مشاوره خانواده ایجاد و تقویت عزت نفس است. در خصوص دارا بودن عزت نفس لازم به توضیح است که داشتن عزت نفس سالم به افراد کمک می‌کند تا بتوانند در مقابل چالش‌های زندگی رفتار بهتری داشته باشند. مشاوره خانوادگی به اعضای خانواده کمک می‌کند بهتر یکدیگر را درک کنند و در نتیجه احساس بهتری به یکدیگر داشته باشند.

شاد شدن محیط خانواده و ایجاد یک فضای صمیمی در خانه از دیگر مزایای کمک گرفتن از مشاوره خانواده است. در بیشتر موارد وقتی در خانواده تنش یا مشکلی ایجاد می‌شود اعضا روش‌هایی مثل دوری از یکدیگر را انتخاب می‌کنند. مشاور کمک می‌کند تا افراد تکنیک کنار آمدن با مشکلات را یاد بگیرند. به این ترتیب تمامی اعضای خانواده با همدلی مشکل ایجاد شده را حل می‌کنند.

به عنوان سخن پایانی باید گفت در این صفحه به توضیح بیشتر در خصوص چیستی مشاوره خانواده و اهمیت آن پرداختیم. دانستید که خانواده کانون مرکزی جامعه هست و روابط فرد در محیط خانواده تأثیرات مستقیمی بر روی رفتار وی در جامعه دارد. بروز مشکل برای هر یک از اعضای خانواده در روابط بین فردی تمامی اعضا تأثیر گذاشته، بهترین روش برای مقابله با این چالش‌ها کمک گرفتن از روانشناس خانواده است. یکی از بهترین کلینیک‌های روانشناسی، کلینیک روانشناسی دکتر نازنین نورشاهی می‌باشد که دارای کادری مجرب و با تجربه بوده و مشاوره خانواده خانم و مشاور خانواده آقا در این مرکز آماده ارائه خدمات مشاوره برای بهبود روابط بین اعضای خانواده به شما عزیزان هستند.

سوالات متداول مشاوره خانواده

از دست خودم کلافه هستم مدام از همسرم و اطرافیان انتقاد می کنم . این موضوع با عث دور شدنم از خانواده ام شده چه کار کنم ؟

انتقاد مخرب مانع بزرگی بر سر راه ارتباط موثر با دیگران است. شما باید یاد بگیرید که انتقاد سازنده از انتخاب مخرب متفاوت است. برای این که بخواهید انتقاد سازنده داشته باشید یکسری راهکار به شما پیشنهاد می دهیم که قطعا با آن می توانید زندگی آرام تری را تجربه نمایید. انتقاد سازنده می‌تواند باعث رشد و بهبود رفتار فرد شود. توجه داشته باشید که انتقاد سازنده لحنی مثبت دارد و بر اهدافی واضح و دست یافتنی متمرکز است. انتقاد سازنده باعث بهبود رفتار فرد و ایجاد تغییرات مثبت شده و در این میان عزت نفس فرد حفظ می‌شود. در حالی که انتقاد مخرب، افراد را نکوهش، محکوم و دلسرد کرده و باعث اذیت و آزار آن‌ها می‌شود. اینکه قصد و نیت شما از انتقاد چیست، مطمئنا بر نحوه ابراز آن تاثیر می‌گذارد. ابتدا به این فکر کنید که آیا انتقاد شما واقعا سازنده و ثمربخش هست یا خیر؟بدانید که حتی اگر نیت خوبی هم داشته باشید، در زمان انتقاد، همیشه پاسخی مثبت نخواهید گرفت. برای مثال، اگر به دوست خود که اضافه وزن دارد، بگویید که به خاطر سلامت خودش هم که شده باید وزن کم کند، این حرف به احتمال زیاد او را ناراحت خواهد کرد. در زمینه انتقاد، هدف و نیت کمتر از آنچه که واقعاً می‌گویید و انجام می‌دهید، اهمیت دارند.جلو دیگران از کسی انتقاد نکنید. این موضوع می‌تواند باعث ایجاد تنش و اضطراب شود؛ بنابراین در محیطی آرام و دلپذیر و در زمانی مناسب از فرد انتقاد کنید.

چطور رابطه خودم و همسرم و بچه ها را در خانواده تقویت کنم؟

ارتباط مطلوب بین اعضای خانواده زمانی برقرار می شود که تعامل اعضاء خانواده  فعال و پویا شود. این موضوع نیازمند رفتارهای پیوند دهنده است. رفتارهای پیوند دهنده شامل گوش کردن، حمایت کردن، تشویق کردن، احترام گذاشتن، اعتمادکردن، پذیرفتن فرد همانگونه که هست و گفتگوی همیشگی بر سر اختلافات است. اگر موارد ذکر شده را رعایت کنید قطعا رفتارهای پیوند دهنده بین شما و اعضای خانواده بهبود می یابد.

من مدام نگران هستم برای فرزندانم در شرایط فعلی جامعه مشکلی ایجاد شود . این موضوع باعث حساسیت بیش از حد نسبت به آنها شده است. چه کار کنم؟

دوست گرامی نگرانی شما در مورد فرزندانتان مورد احترام است. اما نگرانی بیش از حد شما همانطور که خودتان اشاره کردید مانع رابطه موثر با آنها می شود. ما به شما هفت گام برای توقف نگرانی پیشنهاد می کنیم: گام اول نگرانی سازنده و غیرسازنده را شناسایی کنید. گام دوم واقعیت را بپذیرید و متعهد به تغییر باشید. گام سوم تفکر نگرانی زای خود را به چالش بکشید. گام چهارم شکست را به فرصت تبدیل کنید. گام پنجم روی تهدید عمیقتر تمرکز کنید. گام ششم کنترل زمان را در دست بگیرید. گام هفتم از احساسات خود به جای نگرانی  استفاده کنید.

5/5 - (3 امتیاز)

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *