تصویری از کودکی که احساس افسردگی می‌کند

از ابتدایی‌ترین علائم افسردگی در کودکان می‌توان به خوشحال نبودن، تغییر شیوه تفکر و تغییر رفتاری آن‌ها را نام برد.


عموم مردم بر این باور هستند که افسردگی فقط و فقط مختص بزرگسالان است. اما این باور از پایه اشتباه بوده و کودکان و افراد نوجوان هم می‌توانند درگیر افسردگی و عوارض آن شوند. در نتیجه افسردگی عارضه‌ای بوده که می‌تواند فارغ از سن و سال و جنسیت طیف وسیعی از انسان‌ها را درگیر کند. البته که همه ما در هر بازه سنی برخی ترس‌ها، اضطراب‌ها و استرس‌ها را به صورت موقتی تجربه می‌کنیم. درست زمانی که این احساسات دائمی و مزمن شوند یا اینکه بر کیفیت زندگی فرد تاثیر منفی بگذارند باید نگران موضوع شد. ما در ادامه این مطلب قصد داریم بیشتر در مورد افسردگی کودکان، علائم آن، علت بروز آن و همچنین راه‌کارهای درمانی و پیشگیری از آن صحبت کنیم. همچنین نکاتی که والدین باید بدانند را بررسی می‌کنیم. پیشنهاد می‌کنیم که تا انتها همراه ما باشید و این مطلب را از دست ندهید. 

افسردگی در کودکان یعنی چه؟

تمامی کودکان در مسیر رشد خود بالا و پایین‌های بسیاری را تجربه می‌کنند. در نتیجه اینکه چند روزی احساس خوبی نداشته باشند یا تمایلی به بازی ندارند طبیعی است. اما افسردگی در دوران کودکی با ناراحتی و کج خلقی‌های موقتی و روزانه متفاوت است. افسردگی (Depression) در کودکان یک اختلال خلقی بوده که منجر به ایجاد احساس غم و اندوه می‌شود. احساس غمی که می‌تواند بر روابط و شیوه فعالیت کودکان تاثیر منفی بگذارد. همچنین بد نیست بدانید که طبق قانون حقوق کودکان، سن کودکی تا ۱۸ سالگی است. 

اگر نیاز دارید قبل خواندن این مقاله با موضوع افسردگی بیشتر آشنا شوید می توانید به مقاله افسردگی چیست مراجعه کنید.

بنابراین افسردگی را با احساس غم ناشی از نمره پایین در مدرسه یا تغییرات سن اشتباه نگیرید. بلکه افسردگی منجر به تحریک‌پذیری، غمگینی و ناراحتی مزمن می‌شود و اغلب نوسانات خلقی را به همراه دارد. 

بنابراین افسردگی احساسی گذرا نیست و اغلب بیشتر از دو هفته طول می‌کشد. به علاوه اینکه کودک شما در این دوران به شدت احساس ناامیدی خواهد کرد. تا جایی که تمامی این تجربیات می‌توانند بر روی الگوی خواب، اشتها، روابط آن‌ها با دیگران و حتی عملکردشان تاثیر بگذارند. به یاد داشته باشید که افسردگی می‌تواند مانع لذت بردن کودک از فضای مدرسه، فعالیت‌های مورد علاقه‌ش و همچنین ارتباط با دیگران شود. افسردگی می‌تواند تا جایی پیشرفت کند که حتی فرد را به فکر خودکشی بیندازد. در نتیجه نباید آن را دست کم گرفت. به همین خاطر است که روانشناسان توصیه می‌کنند حال کودک‌تان را زیر نظر بگیرید و اگر علائم او بیشتر از دو هفته ادامه داشتند حتما در این زمینه با متخصص مشورت کنید تا جلوی پیشروی این وضعیت و هرگونه رویداد خطرناک و جبران‌ناپذیر را بگیرید.

دکتر نازنین نورشاهی

با انواع مختلف افسردگی در کودکان آشنا شوید

افسردگی در کودکان شکل‌ها و انواع مختلفی دارد. برخی از شناخته‌شده‌ترین انواع افسردگی در دنیای روانشناسی عبارت هستند از:

  • کج خلقی یا اختلال دیس تایمیا (Dysthymia)
  • اختلال عاطفی فصلی (Seasonal affective disorder)
  • اختلال افسردگی عمده یا اختلال افسردگی ماژور (Major depressive disorder)
  • ناهنجاری بی‌نظمی خلقی آشفته (Disruptive mood dysregulation disorder)

در ادامه بیشتر در مورد هر کدام از این موارد صحبت خواهیم کرد.

کج خلقی یا اختلال دیس تایمیا (Dysthymia)

در مقایسه با اختلال افسردگی عمده یا همان ماژور، نوع دیس تایمیا خفیف‌تر است. علائم تقریبا مشابه به اختلال ماژور هستند با این تفاوت که مدت زمان بیشتری طول می‌کشند و تقریبا مزمن هستند. تا جایی که ممکن است سال‌ها کودک شما علائم را به همراه خود داشته باشد. تا جایی که والدین به این باور می‌رسند کج خلقی بخشی از شخصیت کودک‌شان است، در حالی که این مشکل به راحتی به کمک روش‌های موجود درمان و کنترل می‌شود. 

اختلال عاطفی فصلی (Seasonal affective disorder)

اختلال عاطفی فصلی که به اختصار به آن SAD گفته می‌شود هم درست مانند اختلال ماژور بوده، البته که علائم SAD متناسب با تغییر فصل‌ها می‌آیند و می‌روند. به طوری که کودکان در طول فصل‌های پاییز و زمستان بیشتر علائم افسردگی را دارند. با این حال علائم ممکن است در هر فصلی رویت شوند و تنها مختص فصل‌های سرد سال نیستند. 

اختلال افسردگی عمده یا اختلال افسردگی ماژور (Major depressive disorder)

این مدل اختلال با نام افسردگی بالینی هم شناخته می‌شود. مدل ماژور رایج‌ترین و شناخته‌شده‌ترین نوع افسردگی در بین کودکان است. تا جایی که اختلال ماژور باعث می‌شود کودک به راحتی احساس غم، ناامیدی و عصبانیت را تجربه کند. به علاوه اینکه در کنار این علائم اختلالات خواب را نیز در کودک خود خواهید دید. تا جایی که ممکن است فرد بیش از اندازه بخوابد یا اصلا خواب منظمی نداشته باشد. به علاوه اینکه کودکان درگیر افسردگی بالینی به ندرت از کارهایی که قبلا به آن‌ها علاقه داشته‌اند لذت می‌برند. همچنین تصور می‌کنند که از خانواده و دوستان خود دور شده‌اند و خودشان را جدا می‌دانند.

ناهنجاری بی‌نظمی خلقی آشفته (Disruptive mood dysregulation disorder)

همان‌طور که از نام این اختلال مشخص است، این مدل نوعی ناهنجاری است. ناهنجاری که باعث شده کودک از خود پرخاشگری‌ها و رفتارهای نامناسبی نشان دهد که به هیچ عنوان از نظر سنی هم نرمال به نظر نمی‌رسد. این کودکان اغلب از نظر کلامی و فیزیکی پرخاشگر هستند و این پرخاشگری ناشی از افسردگی درونی آن‌ها است. روانشناسان توصیه می‌کنند در صورت مشاهده هر گونه رفتار و عملکرد نامتناسب با سن کودک علائم او را به متخصص گزارش دهید. به علاوه اینکه این ناهنجاری تنها در کودکان ۶ سال یا بزرگتر قابل تشخیص است. 

علاوه بر تمامی این موارد نوع دیگری از افسردگی وجود دارد که مختص کودکان دختر است و با نام اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی (premenstrual dysphoric disorder) شناخته شده و به اختصار به آن PMDD گفته می‌شود. این اختلال درست مانند سندرم پیش از قاعدگی علائم فیزیکی و روانی به همراه دارد، با این تفاوت که علائم عاطفی آن بسیار بیشتر هستند. این علائم یک هفته یا دو هفته قبل از پریود نمایان می‌شوند و ممکن است تا جایی بر روی فرد تاثیر بگذارند که او را از انجام فعالیت‌های روزانه و نرمال منع کنند. PMDD بعد از اولین تجربه قاعدگی در کودکان دختر اتفاق می‌افتد. PMDD باعث می‌شود که کودک شما بیش از حد طبیعی حساس شود، احساس اضطراب داشته باشد و به راحتی قدرت تمرکز خود را از دست بدهد.

کودکی که احساس ناخوشایندی دارد و مادر در حال بررسی وضعیت اوست
اگر فکر می‌کنید کودک‌تان افسرده است باید هر چه زودتر با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

افسردگی تا چه اندازه در کودکان رایج است؟

افسردگی کودکان یک اختلال رایج بوده تا جایی که حدود ۳٪ از جمعیت آن‌ها که در بازه سنی ۳ تا ۱۷ سال هستند افسردگی را تجربه می‌کنند. به علاوه اینکه در نوجوانان این اختلال شایع‌تر است. تا جایی که از هر ۵ فرد نوجوان یک نفر از آن‌ها به افسردگی ماژور مبتلا است. البته که دقت کنید این آمار تنها نشان‌دهنده تعداد افرادی است که به صورت رسمی اختلال‌شان تشخیص داده شده است. بدون شک تعداد واقعی آن‌ها بیشتر از این اعداد و ارقام است. همچنین بد نیست بدانید در کودکانی که شرایط زمینه‌ای بخصوصی دارند احتمال بروز افسردگی بیشتر خواهد شد. از صرع گرفته تا آسم و همچنین بیماری‌های مزمن. 

بیشتر بخوانید: روانشناسی کودک و هر چیزی که باید در مورد آن بدانید

افسردگی در کودکان چگونه شروع می شود؟

بسیاری از والدین حتی نمی‌دانند که کودکشان افسرده است. در واقع همین عدم آگاهی از نحوه شروع اختلال و روند پیشرفت آن باعث شده تا زمان مناسب تشخیص عارضه به عقب بیفتد و کودک زمان سخت‌تری را پشت سر بگذارد. به طور کلی افسردگی گاها به یکباره آغاز می‌شود و گاهی اوقات هم در گذر زمان پیشرفت می‌کند. نحوه شروع آن در همه کودکان یکسان نیست و هر کدام آن‌ها شرایط منحصر به فردی را تجربه می‌کنند. به طور کلی اگر اخیرا متوجه موارد زیر شده‌اید می‌توان گفت که کودک شما افسرده است:

  • بدخلقی و ناراحتی: افسردگی باعث شده تا کودک غمگین، تنها، ناراضی و بدخلق به نظر برسد. این حالت ممکن است هفته‌ها یا ماه‌ها طول بکشد. به علاوه اینکه فرزند شما تحریک‌پذیر می‌شود و به راحتی گریه می‌کند. همچنین نسبت به گذشته زودتر عصبانی می‌شوند. 
  • شاکی و منتقد: کودکان افسرده نسبت به خودشان سخت‌گیر هستند و نسبت به هر چیزی، بخصوص خودشان بسیار انتقاد می‌کنند. آن‌ها بر این باور هستند که هیچ کاری را به درستی نمی‌توانند انجام دهند یا اینکه اطرافیان علاقه‌ای به آن‌ها ندارند. 
  • کمبود انرژی و پایین آمدن میزان عملکرد: افسردگی منجر به کاهش انرژی کودک می‌شود. تا جایی که هیچ علاقه‌ای به انجام فعالیت‌هایی که دوست دارند نشان نمی‌دهند. حتی برای انجام دادن کارهای ساده و کوچک هم بیش از اندازه باید تلاش کنند. در واقع کودکان افسرده ممکن است همیشه خسته به نظر برسند، به راحتی تسلیم شوند یا اینکه حتی تلاشی هم برای انجام کارها نکنند. 
  • تغییر عادات خواب و غذایی: در چنین حالتی کودک ممکن است خواب خوبی نداشته باشد، یا حتی با وجود خوابیدن طولانی مدت باز هم خسته به نظر برسد. برخی از آن‌ها اشتهای خود را از دست می‌دهند و برخی هم شروع به پرخوری می‌کنند. 

همه‌ این‌ها از علائم هشداردهنده کودکان مبتلا به افسردگی هستند. در ادامه بیشتر در مورد علائم این اختلال صحبت خواهیم کرد. 

دکتر نازنین نورشاهی

علت افسردگی در کودکان چیست؟

محققین و متخصصین هنوز هم علت دقیق افسردگی چه در کودکان چه در بزرگسالان را نمی‌دانند. با این حال آن‌ها بر این باور هستند که برخی فاکتورهای ژنتیکی و محیطی در بروز این اختلال موثر هستند. افسردگی در کودکان اغلب در نتیجه یکی از عوامل زیر اتفاق می‌افتد:

  • استفاده از برخی داروهای خاص
  • بیماری زمینه‌ای فیزیکی یا آسیب دیدگی
  • تجربه آزار جنسی، احساسی یا فیزیکی
  • سابقه افسردگی در خانواده و افراد نزدیک
  • تجربه قرار گرفتن در معرض قلدری و زورگویی
  • تجربه رویدادهای استرس‌زا مانند جدایی، طلاق و مرگ یکی از نزدیکان
  • و…

علاوه بر این‌ها از جمله فاکتورهایی که احتمال بروز این اختلال را در کودکان افزایش می‌دهند می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • قلدری
  • بلوغ
  • مصرف مواد
  • سابقه بیماری
  • درگیری و مشکلات خانوادگی
  • تجربیات ناخوشایند در دوران کودکی
  • افسردگی یکی از اعضای نزدیک خانواده مانند پدر یا مادر
  • کودکان دختر بیشتر از پسران در معرض افسردگی قرار دارند
  • سابقه اختلالاتی مانند اضطراب، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی یا مشکلات رفتاری
کودکی که احساس تنهایی و انزوا می‌کند
محققین بر این باور هستند که کودکان با توجه به سن و شدت اختلال می‌توانند علائم مختلفی را تجربه کرده و به شیوه‌های رفتاری و فیزیکی مختلفی این علائم را نشان دهند.

بیشتر بخوانید: راه کار های عملی برای مدیریت بیش فعالی

علائم افسردگی در کودکان

علائم افسردگی در کودکان اغلب با چیزی که در بزرگسالان می‌بینیم متفاوت است. البته دقت کنید که همه کودکان علائم یکسانی را تجربه نمی‌کنند. تمامی آن‌ها ممکن است با توجه به شرایط بالینی، سن، جنسیت و حتی شدت افسردگی علائم متفاوتی را تجربه کنند. برخی از شایع‌ترین علائم افسردگی در کودکان شامل موارد زیر می‌شوند:

  • سطح انرژی پایین و خستگی عمومی
  • عدم تمایل به انجام فعالیت‌های سرگرم‌کننده
  • فرزند شما ممکن است احساس بی‌ارزشی کند
  • مشکلات متعدد خواب، یا بیش از اندازه می‌خوابند یا خیلی کم می‌خوابند
  • مشکلات غذا خوردن و اشتها، کودک ممکن است به سمت بی‌اشتهایی و پرخوری برود
  • تغییرات شدید خلق و خوی، کودک ممکن است تحریک‌پذیر و غمگین‌تر از همیشه باشد
  • عزت نفس بسیار پایین، تا جایی که ممکن است فرزند شما چیزهای منفی در مورد خودش بگوید

اجازه دهید کمی بیشتر در مورد نحوه تفکر، رفتار و احساسات کودکان افسرده صحبت کنیم. 

به طور کلی کودکانی که افسرده هستند شرایط زیر را احساس می‌کنند:

  • بدخلقی
  • اضطراب
  • غمگین بودن
  • تحریک‌پذیری
  • خشمگین بودن

همچنین این اختلال بر نحوه تفکر آن‌ها نیز تاثیر می‌گذارد. تا جایی که شیوه فکر کردن‌شان تغییر می‌کند:

  • آن‌ها فکر می‌کنند که انسان بدی هستند. 
  • کودکان افسرده فکر می‌کنند کسی آن‌ها را دوست ندارد. 
  • کودکان افسرده بر این باور هستند که مشکلات آن‌ها تقصیر خودشان است. 
  • آن‌ها بر این باور هستند که چیزهای بدی برایشان در آینده نزدیک پیش می‌آید و به همین منظور اضطراب زیادی را تجربه می‌کنند. 

یکی از عواقب افسردگی برای کودکان تغییر نحوه رفتار آن‌هاست. به عنوان مثال:

  • همیشه عصبانی و شاکی هستند. 
  • ساعت‌های طولانی در شبکه‌های اجتماعی هستند. 
  • در مدرسه عملکرد ضعیفی از خودشان نشان می‌دهند. 
  • به سبک‌های غمیگن موسیقی و فیلم تمایل بیشتری دارند. 
  • احساس گرسنگی نمی‌کنند یا گاها بیش از اندازه می‌خورند. 
  • نداشتن هدفی مشخص برای زندگی، به علاوه اینکه دائما از یک شاخه به شاخه دیگر می‌پرند و مسیر معینی را دنبال نمی‌کنند. 
  • توجه‌ای به ظاهر و مرتب بودن خود نمی‌کنند و گاها شلخته هستند. 
  • تمایلی به انجام کارها ندارند، به عنوان مثال دوست ندارند دوستان‌شان را ببینند. 
  • توانایی تمرکز خود را از دست می‌دهند و به سختی می‌توانند روی یک موضوع تمرکز کنند. 

از طرفی گاهی اوقات کودکان با اینکه از جمع دوری می‌کنند سعی می‌کنند با انتخاب کردن یک دوست خاص خلاء خود را پر کنند. به علاوه اینکه صحبت‌های آن‌ها اغلب مملو از یاس و ناامیدی است. 

علاوه بر تمامی این‌ها افسردگی علائم فیزیکی هم به همراه دارد. از جمله:

  • دل درد
  • سر درد
  • ضعف بدنی
  • خستگی شدید
  • ضعف شدید عضلانی
  • و…

دکتر نازنین نورشاهی

دقت کنید که گاهی اوقات علائم افسردگی در کودکان در برخی فعالیت‌های آنان نیز قابل تشخیص است. به عنوان مثال شما می‌توانید در نقاشی کودکان علائم افسردگی را مشاهده کنید. همچنین کودکانی که درگیر افسردگی هستند هیچ تمایلی به حضور در جمع و بازی‌های گروهی ندارند. همچنین گاها تمایل زیادی به امتحان کردن مشروبات الکی، سیگار و مواد مخدر دارند که این موضوع در کودکان پسر بیشتر محتمل است.

همان‌طور که بالاتر هم گفتیم کودکان اغلب درگیر گروهی از علائم می‌شوند. به علاوه اینکه ممکن است همه آن‌ها علائم مشابهی نداشته باشند و سن، جنسیت، شرایط بالینی و شدت اختلال نحوه شروع علائم را متفاوت می‌کنند. بنابراین یک کودک ۵ ساله و یک کودک ۱۰ ساله ممکن است نشانه‌های مختلفی را تجربه کنند. به طور کلی تشخیص اینکه کودک افسرده است یا نه باید زیر نظر متخصص و روانشناس کودکان صورت بگیرد.

بیشتر بخوانید: مقاله اختلال اوتیسم چیست

خطر خودکشی در کودکان افسرده

یکی از مسائلی که افسردگی کودکان را بسیار چالش‌برانگیز می‌کند خطر خودکشی در کودکان است. به یاد داشته باشید افسردگی از جمله اختلالاتی بوده که در صورت عدم درمان و پیگیری تا سنین بالاتر هم همراه کودک باقی می‌ماند و گاها در دوران نوجوانی و بلوغ شدت بیشتری پیدا می‌کند. یکی از عوارض این موضوع تشدید افکار خودکشی و آسیب رساندن به خود است. به همین خاطر است که روانشناسان تاکید دارند در صورت مشاهده هرگونه علائم افسردگی در سنین پایین با متخصص مشورت کنید و به منظور کنترل پیشرفت اختلال روش‌های درمانی مناسب را دنبال کنید. 

درمان افسردگی کودکان

سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می‌آید این است که آیا افسردگی در کودکان قابل درمان است؟

بله، متدهای موجود روانشناسی و پزشکی در درمان و کنترل این اختلال بسیار موثر هستند. راه‌کارهای درمانی که برای بزرگسالان استفاده می‌شود اغلب با راه‌کارهای درمانی کودکان متفاوت است. به این خاطر که شیوه بروز افسردگی در هر کدام از این گروه‌ها کاملا متفاوت است. بنابراین انتظار می‌رود که روش‌های درمانی هم متفاوت باشند. همان‌طور که در مطالب پیشین گفتیم راه ارتباطی و زبان مشترک ما با کودکان از طریق بازی است. بنابراین تمرکز روان درمان اغلب بر روی بازی درمانی است. 

جدای از این‌ها روش‌های درمان افسردگی کودک به دو روش رفتار درمانی و دارو درمانی خلاصه می‌شود. 

همان طور که انتظار می‌رود شیوه رفتار درمانی تمرکز خود را بر روی اصلاح رفتاری، تقویت رفتارهای مثبت، بهبود توانایی‌ها، مدیریت رفتاری در شرایط مختلف و مواردی از این قبیل می‌گذارد. حال ممکن است تمامی این‌ها به شیوه بازی به کودک آموزش داده شوند. این موضوع بستگی به شرایط فرد و شدت اختلال دارد. 

علاوه بر رفتار درمانی یکی دیگر از روش‌های درمانی استفاده از داروهای ضد افسردگی مشخص است. داروهایی که به منظور درمان افسردگی کودکان تجویز می‌شوند سطح هورمونی مغز را به تعادل می‌رسانند. این داورها اغلب میزان سروتونین را افزایش می‌دهند. همان‌طور که شاید بدانید سروتونین ماده‌ای شیمیایی بوده که به احساس شادی و خوشحالی کمک بسزایی می‌کند. 

دقت کنید که دارو درمانی شاید به عنوان آخرین روش و زمانی که کودک پاسخ مثبتی به رفتار درمانی نشان ندهد مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مراحل اولیه تمرکز روان درمان بر روی جلسات رفتار درمانی است. به علاوه اینکه داروهای ضد افسردگی تنها باید زیر نظر پزشک مصرف شوند و به هیچ عنوان خودسرانه مصرف آن‌ها را برای فرزند خود آغاز نکنید. 

به این خاطر که مصرف دارو می‌تواند عوارض متعددی برای کودک به همراه داشته باشد. از جمله:

  • تب بالا
  • سرگیجه
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • تشدید علائم افسردگی
  • ضربان قلب نامنظم یا بالا
  • واکنش آلرژیک نسبت به دارو

درمان افسردگی کودکان در خانه

همان‌طور که می‌دانید بدون شک والدین نقش بسیار پر رنگی در روند درمان افسردگی کودک دارند. سوالی که برای والدین پیش می‌آید این است که چطور می‌توانند در این مسیر به کودک خود کمک کنند. خب، شما به عنوان پدر یا مادر فرزند افسرده وظیفه بسیاری بر دوش دارید. والدین می‌توانند با رعایت کردن برخی نکات و دنبال کردن آن‌ها به درمان کمک کنند. از جمله:

  • فراهم کردن رژیم غذایی مناسب و مغذی برای کودک
  • فراهم کردن زمان فعالیت فیزیکی و ذهنی کافی
  • تشویق کودک به منظور انجام فعالیت‌های سرگرم کننده و مورد علاقه
  • مشورت با معلمان مدرسه به منظور اینکه کودک را برای انجام رفتارهای مثبت جزئی تشویق کنند و همچنین رفتار کودک را زیر نظر داشته باشند
  • فراهم کردن زمان خواب مناسب و کافی برای کودک
  • توجه کافی و مثبت به فرزند بخصوص در حین فعالیت‌های مشترکی که با آن‌ها دارید
  • گوش دادن به حرف‌های فرزندتان
  • به آن‌ها احساس اطمینان بدهید که همراه‌شان هستید و می‌توانند به شما اعتماد کنند
  • برای آن‌ها جدای از پدر و مادر خوب یک دوست مهربان باشید تا بتوانند به شما تکیه‌ کنند
  • و…

از آن جایی که ممکن است همه والدین آگاهی کافی از این روش‌ها نداشته باشند بنابراین بهتر است که قبل از انجام هر گونه اقدام ابتدا خودشان آموزش ببینند و سطح دانش و آگاهی‌شان را در زمینه درمان افسردگی کودک و متدهای خانگی بالا ببرند. در این زمینه می‌توانید از روانشناس کودک بخواهید که نکات لازم را با شما در میان بگذارند.

بیشتر بخوانید: مقاله ۲۷ تکنیک عملی و ساده برای کنترل خشم

عوارض افسردگی کودکان

آیا افسردگی برای کودکان عوارضی دارد؟ بله، افسردگی هم مانند بسیاری از اختلالات روانی می‌تواند عوارض متعددی به همراه داشته باشد. این عوارض بیشتر اوقات در سال‌های بعدی زندگی کودک نمایان می‌شوند. از جمله شایع‌ترین عوارض افسردگی کودک می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • اضافه وزن
  • مشکلات تمرکز
  • افکار خودکشی
  • اختلالات یادگیری
  • کاهش وزن بی‌دلیل
  • انزوا و دوری از جامعه
  • تمایل به مصرف مواد
  • عملکرد ضعیف در محیط مدرسه
  • رفتارهای پرخاشگرانه ناشی از افسردگی
  • و…
مادری که در حال بغل کردن کودک خود است
مهم‌ترین اقدامی که والدین می‌توانند در مواجه با افسردگی کودک خود انجام دهند حمایت کردن از فرزندشان است.

چطور می‌توانید از افسردگی کودکان پیشگیری کنید؟

به نظر شما آیا می‌توان جلوی بروز افسردگی در کودکان را گرفت؟

خب، متاسفانه ما نمی‌توانیم جلوی تمامی فاکتورهای موثر در بروز افسردگی را بگیریم. به این خاطر که گاها ترکیبی از عوامل بیولوژیکی و محیطی در بروز این اختلال نقش دارند. بنابراین شما نمی‌توانید عوامل استرس‌زا زندگی کودک خود را همیشه کنترل کنید یا اینکه سابقه اختلالات خانوادگی را تغییر دهید. با این حال شما می‌توانید با رعایت کردن برخی نکات ساده وضعیت روانی کودک را بهبود دهید. چطور؟

  • فعالیت منظم روزانه
  • به چالش کشیدن ذهن از طریق فعالیت‌های مختلف
  • فراهم کردن محیطی آرام و امن در خانه و مدرسه
  • فراهم کردن زمان خواب کافی و به دور از استرس
  • فراهم کردن رژیم غذایی مناسب و متعادل

نکات پایانی پیرامون افسردگی در کودکان

همان‌طور که دیدید افسردگی در کودکان می‌تواند از سنین پایین آغاز شده و در صورت عدم پیگیری برای درمان تا سال‌های بعدی زندگی فرد همیشه همراه او باشد. یکی از مهم‌ترین اقداماتی که می‌توانید به عنوان والدین در مواجه با افسردگی کودک انجام دهید این است که از کودک خود حمایت کنید و به آن‌ها گوش دهید. به علاوه اینکه علائم و شرایط آن‌ها را زیر نظر بگیرید. شما با زیر نظر گرفتن علائم می‌توانید به موقع تغییرات و نشانه‌های اختلال را به متخصص گزارش دهید تا در صورت نیاز کودک خود را به روانشناس ببرید. به یاد داشته باشد افسردگی مسیری نیست که کودک بتواند به تنهایی طی کند و والدین باید نقش پر رنگ و مثبتی در مسیر درمان داشته باشند. 

دکتر نازنین نورشاهی

سوالات متداول

  • آیا افسردگی قابل درمان است؟

بله، افسردگی به کمک رفتار درمانی و دارو درمانی قابل کنترل و درمان است. 

  • آیا می‌توان از افسردگی پیشگیری کرد؟

خیر، شما نمی‌توانید تمامی عوامل ژنتیکی و محیطی موثر در بروز افسردگی را کنترل کنید. 

  • چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنید؟

اگر کودک شما بیش از دو هفته علائم افسردگی را از خود نشان می‌دهد حتما در این زمینه با یک متخصص مشورت کنید.

منابع: kidshealthhealthdirectnhsclevelandclinic

شماره تماس کلینیک: 02126918467

شماره موبایل های کلینیک: 09353723784 | 09352269009

تایید شده توسط: تیم روانشناسی کلینیک دکتر نورشاهی
نکته: این مقاله صرفا جهت آگاه سازی شما کاربران عزیز می باشد و برای هرگونه اقدام درمانی باید با مشاور متخصص در ارتباط باشید.

تاریخ انتشار مقاله:

امتیاز شما به این {مطلب}

پشتیبانی سایتمشاهده نوشته ها

Avatar for پشتیبانی سایت

تیم اختصاصی کلینیک روانشناسی دکتر نازنین نورشاهی همیشه در تلاش هست تا بتواند محتوا های با کیفیتی را برای شما عزیزان منتشر کند. اگر تمایل به خواندن موضوع خاصی دارید می توانید موضوعات مورد نظر خود را از طریق ایمیل برای ما ارسال کنید تا برای آن موضوع برای شما محتوا تولید کنیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *