راه های درمان اختلال خواب

اختلال خواب چیست؟

اختلال خواب یکی از مشکلات رایج در خواب است که افراد زیادی دچار آن هستند. این اختلال شامل مشکلات مختلفی از جمله نداشتن خواب کافی، بیدار شدن مکرر در طول شب و خستگی روزانه می باشد. این مشکل می ‌تواند بر روی کیفیت زندگی فرد تاثیر منفی بگذارد و باعث افزایش بروز مشکلات جسمی و روانی مانند افسردگی، اضطراب، خستگی و کاهش تمرکز شود.

در ادامه به بررسی مشکلات مرتبط با اختلال خواب و همچنین درمان اختلال خواب می پردازیم. شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای متن ما را همراهی نمایید.

پیشنهاد ما: مقاله مرتبط با درمان افسردگی

درمان اختلال خواب

برای رفع بی خوابی چه کار کنیم؟

در نظر داشته باشید که درمان برخی از اختلالات خواب زمان بر است و باید در طی دوره آن صبور باشید. برای درمان اختلال خواب می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • مراجعه به پزشک

در صورتی که اختلال خواب شما شدید است، توصیه می شود که به یک پزشک مراجعه نمایید. در واقع مراجعه به پزشک می ‌تواند بسیار کمک کننده باشد. پزشک می ‌تواند علت اختلال خواب را تشخیص و روش‌ های درمانی مناسب را برای درمان اختلال خواب پیشنهاد دهد.

  • ایجاد روال خواب منظم

سعی کنید هر شب در ساعت مشخصی بخوابید و صبح‌ ها در ساعت مشخصی بیدار شوید. این روال کمک می ‌کند که ساعت خواب و بیداریتان تنظیم و موجب بهبود خوابتان می شود.

  • محدود کردن مصرف مواد محرک

ممکن است مصرف قهوه و الکل خواب شما را تحت تاثیر قرار دهد. سعی کنید مصرف آن ها را محدود و در صورت امکان از آن‌ ها خودداری کنید.

پیشنهاد ما: مقاله مرتبط با مشاوره ازدواج

دکتر نازنین نورشاهی

درمان اختلال خواب با دستگاه rtms

دستگاه rtms (تحریک مغناطیسی تکانه ای مغز) یک روش درمانی غیر تهاجمی است که با استفاده از میدان مغناطیسی قوی به طور مستقیم بر روی بخش های خاصی از مغز اثر می گذارد. اگر نمی دانید ار تی ام اس چیست بهتر است به مقاله منتشر شده در سایت مراجعه کنید.

در این دستگاه یک کویل ( نوعی دستگاه که دارای کلاهک کوچک است و باعث ایجاد امواج می شود.) با جریان الکتریکی قوی در نزدیکی سر فرد قرار می ‌گیرد. جریان الکتریکی از طریق کویل به صورت پالسی و با فرکانس و شدت مشخصی عبور می‌ کند. این جریان الکتریکی میدان مغناطیسی قوی را ایجاد کرده و به صورت عمقی بر مغز فرد عمل می‌ کند. این فرایند باعث تغییر در فعالیت عصبی مغز شده و می تواند به درمان اختلال خواب کمک کند.

بیشتر بخوانید: اختلال دو قطبی چیست؟

معمولا درمان با استفاده از این دستگاه به صورت جلسات متعدد و در مدت زمان مشخصی انجام می شود. هر جلسه تحریک مغناطیسی به مدت 20 الی 30 دقیقه است و تعداد جلسات مورد نیاز بستگی به نوع و شدت اختلال دارد.

لازم به ذکر است که این دستگاه اثرات جانبی کمی دارد و معمولا برای بیمارانی که از دارو های خواب استفاده نمی ‌کنند یا نمی‌ توانند از آن ها استفاده کنند، مناسب است. در مجموع باید اشاره کرد که یک روش مناسب برای درمان اختلال خواب است. قبل از استفاده از این روش درمانی بهتر است با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که این روش برای شما مناسب است.

پیشنهاد ما: مقاله مرتبط با درمان میگرن

نشانه های اختلالات خواب چیست؟

۷ نشانه اختلال خواب

نشانه های اختلالات خواب بسته به نوع اختلال در افراد متفاوت هستند. به طور معمول این نشانه ها به شکل ‌های مختلفی ظاهر می شوند. موارد ذکر شده نمونه بارزی از آن ها می باشند.

  1. بیدار شدن مکرر در طول شب: این نشانه معمولا با نام (بیداری شبانه) یا (بیداری میانه شب) شناخته می‌ شود و افراد در اواسط شب به طور مکرر بیدار می ‌شوند.
  2. خواب نامنظم: در این وضعیت الگوی خواب و بیداری به طور نامنظم است. به عبارتی ممکن است افراد بیشتر از یک بار در 24 ساعت به خواب بروند.
  3. خواب ناکافی: اگر شخص به مدت طولانی کمتر از مقدار خواب مورد نیاز بخوابد، ممکن است این فرایند به اختلال خواب ناکافی منجر شود. این وضعیت معمولا با خستگی، کاهش تمرکز، افت عملکرد و تغییرات در رفتار و روحیه همراه است.
  4. هایپرسومنیا: در این حالت فرد دارای نیاز بیش از حد به خواب است و ممکن است در طول روز خوابیده و هنوز هم احساس خواب آلودگی کند. هایپرسومنیا می ‌تواند با عوارض دیگری مانند کاهش تمرکز، افت کارایی و افزایش احتمال بیماری های روحی همراه باشد.
  5. نارکولپسی: نارکولوپسی با احساس خوابیدن ناگهانی و بی ‌سابقه در طول روز همراه است. امکان دارد فرد در زمان های ناگهانی و در موقعیت های عادی احساس خواب آلودگی کند. علاوه بر این نارکولپسی با سایر علائمی مانند خوابیدن در زمان های نامناسب همراه است.
  6. کابوس های شبانه: می توان گفت که یکی از علت های مهم در بروز کابوس ها نشخوار فکری و استرس است. گاها در طول روز اتفاقات ناخوشایندی را تجربه می کنید و پیش از آنکه به خواب بروید درباره آن ها فکر می کنید. هنگامی که به خواب می روید اتفاقات پیش آمده عامل ایجاد کابوس شبانه می شوند.
  7. درمان اختلال خواب باتوجه به نوع اختلال و شدت آن است و ممکن است شامل تغییرات در رفتار خواب، مشاوره روانشناختی، دارو ها یا ترکیبی از این روش ‌ها باشد.

پیشنهاد ما: مقاله مراتبط با موضوع ماری جوانا چیست

دکتر نازنین نورشاهی

چه مواردی باعث ایجاد اختلال خواب می شوند؟

  • استرس و اضطراب

در نظر داشته باشید که نگرانی ‌ها، فشار های روزمره، مشکلات شخصی و… تاثیر زیادی در افزایش اضطراب و ایجاد اختلال خواب دارند. این موارد را کاملا جدی بگیرید.

  • سبک زندگی نامناسب

تغذیه نامناسب، فعالیت بدنی ناکافی، استفاده از مواد مخدر یا الکل می ‌تواند منجر به اختلال خواب شود.

  • مشکلات سلامتی

اصولا برخی از بیماری ‌ها و مشکلات همچون بیماری‌ های قلبی، سرطان و بیماری ‌های تنفسی می ‌توانند به اختلال خواب منجر شوند.

  • مصرف دارو ها

مصرف برخی از دارو های قوی به ویژه دارو های اعصاب می‌ توانند اختلال خواب را ایجاد یا تشدید کنند. مصرف این دارو ها باید تحت نظر پزشک باشد.

پیشنهاد ما: مقاله مرتبط با مشاوره قبل از ازدواج

معرفی انواع اختلالات خواب

ممکن است انواع اختلالات خواب به صورت متفاوتی ظاهر شوند و در برخی از موارد با یکدیگر ترکیب شوند. در متن زیر انواع متداول اختلالات خواب را معرفی می‌ کنیم:

  • بی ‌قراری در خواب:

این اختلال شامل مشکلات در برقراری خواب، حفظ خواب و یا بیداری زود هنگام در صبح است. افراد ممکن است دچار خستگی روزانه و عملکرد ضعیف در طول روز باشند.

  • سندروم پای بی قرار:

نیاز شدید به تکان دادن پا ها یکی از اختلالات خواب می باشد. در حقیقت دلیل واضحی برای آن وجود ندارد اما ممکن است به بیماری پارکینسون مرتبط باشد.

  • آپنه خواب:

این اختلال شامل وقفه ‌های مکرر در حین تنفس و در هنگام خواب است که منجر به بیداری ‌های مکرر می شود. همچنین منجر می شود که بدن در هنگام خواب اکسیژن کم تری را دریافت کند. معمولا این مشکل با ریشه ‌های فیزیولوژیکی مرتبط است.

در صورتی که فکر می ‌کنید دچار هر یک از این اختلالات هستید ارتباط با یک متخصص خواب نیز می‌ تواند موجب بهبود وضعیت شما شود.

پیشنهاد ما: مقاله مرتبط با هزینه مشاوره ازدواج 1402

دکتر نازنین نورشاهی

راه های تشخیص اختلال خواب

تشخیص اختلال خواب می ‌تواند از طریق مطالعه علائم و نشانه‌ های مربوط به اختلال خواب انجام گیرد. در ادامه روش‌ های مختلفی برای تشخیص اختلالات خواب آورده شده است:

  • مصاحبه با پزشک: پزشک می ‌تواند با شما مصاحبه و در مورد الگوی خواب، نشانه‌ ها و عوامل محیطی اطلاعات جامعی جمع ‌آوری کند.
  • تست های خواب : برخی از تست های خواب به شما کمک می ‌کنند تا نشانه ‌های فیزیولوژیکی در حالت خوابتان را ثبت کنید. این تست ها می ‌توانند برای تشخیص اختلالات خواب مانند آپنه شبانه یا نارسایی خواب مفید باشند.
  • تست های خواب خانگی: در برخی موارد ممکن است پزشک به شما دستگاه‌ هایی را تحویل دهد که در منزل باید از آن ها استفاده کنید تا نشانه ‌ها و الگوی خواب شما را ضبط کند.

با توجه به اطلاعاتی که از این مراحل جمع ‌آوری می ‌شود، پزشک می ‌تواند اختلال خواب شما را تشخیص و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با درمان اختلال خواب می توانید با شماره های کلینیک روانشناسی دکتر نورشاهی در ارتباط باشید تا بتوانید برای اولین فرصت تعیین وقت کنید.

شماره تماس کلینیک: 02126918467

شماره موبایل های کلینیک: 09353723784 | 09352269009

تایید شده توسط: تیم روانشناسی کلینیک دکتر نورشاهی
نکته: این مقاله صرفا جهت آگاه سازی شما کاربران عزیز می باشد و برای هرگونه اقدام درمانی باید با مشاور متخصص در ارتباط باشید.

تاریخ انتشار مقاله: 2 دی 1402

 

5/5 - (1 امتیاز)

پشتیبانی سایتمشاهده نوشته ها

Avatar for پشتیبانی سایت

تیم اختصاصی کلینیک روانشناسی دکتر نازنین نورشاهی همیشه در تلاش هست تا بتواند محتوا های با کیفیتی را برای شما عزیزان منتشر کند. اگر تمایل به خواندن موضوع خاصی دارید می توانید موضوعات مورد نظر خود را از طریق ایمیل برای ما ارسال کنید تا برای آن موضوع برای شما محتوا تولید کنیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *